El trastorn límit de la personalitat: “l’estable inestabilitat”

“Necessito sentir l’emoció de la vida, l’agitació al meu entorn!”  Auguste Renoir

Què és el trastorn límit de personalitat?

El trastorn límit de personalitat (TLP) o trastorn de personalitat borderline, és el trastorn de personalitat predominant en la població.

El TLP és una alteració psicològica que causa estat perllongats d’emocions turbulentes o inestables. Aquestes vivències, molt desestabilitzadores, fan que aquestes persones realitzin accions impulsives i es caracteritzen per dificultats en les relacions amb les altres persones.

Com afecta el trastorn límit de personalitat?

Les persones que pateixen TLP són com funambulistes, viuen la  vida al damunt d’una corda fluixa i, per tant, sovint es desequilibren i cauen. Són persones que viuen en una inestabilitat contínua.

Tenen el llindar de les emocions molt sensible i se’ls activa davant del més mínim succés, és com un volcà a punt d’entrar en erupció. La seva incapacitat per a gestionar les emocions, els porta a tenir molts conflictes amb els altres.

L’impulsivitat és el seu tret característic, per això, sovint, les persones amb TLP s’associen a conductes de risc,problemes d’alimentació (afartaments, vòmits o bulímia, etc.), adicions (cocaïna, alcohol, cànnabis, etc.), conductes sexuals de risc, conducció temerària, etc.

Són persones que pateixen molt, extremament sensibles, tant amb les emocions negatives com la ira, la tristesa o la por, com en les positives, com l’alegria, la sorpresa, etc. Les viuen totes  amb la màxima intensitat i poden passar de l’una a l’altra en qüestió de segons. Això les converteix en persones difícils de preveure. Poden, fins i tot, arribar a consumir drogues per a aconseguir un efecte sedant, tenir conductes auto lítiques (autolesions) i, àdhuc, idees suïcides.

Aquestes persones, quasi sempre, sobreviuen amb amistats noves que no els duren gaire o  bé que es mantenen per la família, per coacció o per amenaces. Per tant, acaben essent rebutjats pels altres, cosa que els genera un enorme patiment i molta por de quedar-se sols. De fet, se senten soles, àdhuc estant acompanyades, per a la qual cosa necessiten de molta atenció i reforç. Generen relacions de gran dependència.

Quines són les causes del TLP o trastorn borderline?

Les causes del TLP (Trastorn Límit de Personalitat) no s’han aclarit del tot en la literatura científica, però podem afirmar que fonamentalment es relacionen amb factors familiars i socials.

  • Relacions difícils amb els pares en la infantesa o l’adolescència: abandonament, por o ansietat, sobretot relacionats amb un abandonament per part dels pares o de les persones que en tenen cura.
  • Comunicació inadequada entre els membres del nucli familiar.
  • Abús sexual o maltractament físic i emocional.

En què et podem ajudar?

En el cas de TLP, la teràpia breu estratègica és molt eficaç, encara que no és breu en el temps, com ho és en les altres patologies. T’ajudem a resoldre les diferents problemàtiques que hi ha en les diferents àrees de la teva vida (familiar, parella, social, treball, etc.) i les abordarem una per una.

  • Desbloquegem el cercle viciós que manté el teu problema més invalidant.
  • T’ajudem a gestionar millor les teves emocions.
  • T’ajudem a buscar models sòlids en la teva vida que et serveixin de referència per a reconstruir les relacions amb els altres i amb tu mateix.
  • Busquem que la norma de la teva vida sigui l’equilibri i no en sigui l’excepció. T’ajudem a reconstruir la teva vida d’una manera més estable i funcional.

Per tot això, per al trastorn límit de personalitat, apliquem teràpia breu a llarg terme. Treballem amb els mateixos principis de la teràpia breu: treball per objectius, pautes i estratègies, etc. Però per un període més llarg.

Si pateixes un Trastorn Límit de Personalitat, no ho dubtis: Demana’ns ajuda!

Aplicarem les tècniques més avançades en psicoteràpia: psicoteràpia breu i estratègica, coaching estratègic, psicoteràpia centrada en solucions, PNL, EMDR. Resoldràs el teu problema amb el màxim d’eficàcia i en les mínimes sessions possibles.

Contacta o truca'ns

3 + 11 =

Ja oferim sessions presencials, però si prefereixes quedar-te a casa, també seguim amb les sessions online.