Obsessions (TOC)

“Com més intentes posar ordre, més veus el desordre. Com més intentes buscar el plaer, més se t’escapa. Com més t’esforces per ser valent, més t’espantes. Com més tranquil vols estar, més nervis tens. La voluntat, sovint, esclafa les sensacions”. G. Nardone

Que són les obsessions?

Les obsessions es caracteritzen per la presència de pensaments recurrents que la persona no pot evitar, sovint poden anar acompanyades (per ex. en el cas del trastorn obsessiu-compulsiu), d’actes compulsius o rituals que, en un inici, apaivaguen l’angoixa generada per les pors però que, al final, acaben convertint-se en un problema més gran. Tot i que la persona consideri irracionals aquestes compulsions, no pot deixar de tenir-les (ex. una persona pot comprovar que la casa està ben tancada perquè no li entrin a robar, però si aquestes comprovacions es repeteixen diverses vegades, acaben convertint-se en el problema principal.).

Com es manifesten?

La persona que presenta obsessions, comença patir quant té la sensació que perd el control, que perd la sensació de seguretat. Això li pot generar molta angoixa i fins i tot atacs de pànic, però també pot comportar-li renunciar a determinades àrees de la seva vida i acabar en tristesa i/o depressió. Podem dir, per tant que paradoxalment, és la cerca del control el que porta a la persona al descontrol.

“El rigor por sí solo es muerte por asfixia, la creatividad sola es pura locura” G. Bateson.

Com funcionen?

Depenent de la característica de cada persona, si és més obsessiva, fòbica o si presenta o no compulsions, utilitzarà una o altra manera de fer front al problema; des de prendre moltes precaucions per a controlar la situació (en el cas de les persones més obsessives) fins a evitar situacions que considerin angoixants i demanar ajuda (persones més fòbiques), manies o rituals per a calmar l’ansietat, (en el cas dels trastorns obsessius compulsius, TOC).

Cal veure, per tant, quina estratègia d’afrontament està utilitzant la persona per a mantenir el seu problema i seguir patint. Aleshores actuarem com més aviat millor, de forma estratègica, per a solucionar-lo i que la persona torni a sentir-se bé.

Si pateixes obsessions i/o compulsions, no ho dubtis. Demana’ns ajuda!

Amb les tècniques més avançades en psicoteràpia: psicoteràpia breu i estratègica, coaching estratègic i psicoteràpia centrada en solucions. Resoldràs el problema amb el mínim temps possible (durada media del tractament: 7 sessions de psicoteràpia).

Contacta o truca'ns

15 + 8 =

Ja oferim sessions presencials, però si prefereixes quedar-te a casa, també seguim amb les sessions online.